Min nya hobby

 
Min lilla syverkstad:P Här sitter jag allt som oftast om kvällarna och tråcklar. Så synd bara att Lova är rädd för maskinen, eller hur den låter, det surrar ju lite. Men förhoppningsvis vänjer hon sig så som med dammsugaren, den har hon ju också varit livrädd för.
 
 
Senaste skapelsen, Fleecefodrad vinterluva till Lova, aningens för stor till skillnad från alla andra mössor jag gjort som varit för små. Att sy mössorna tar bara ca 30 min, det absolut svåraste är att rita mallar och storlekar.
 
 
Fyra små mössor har det hunnit bli. En till Lova och resten till mini:P Hoppas att de jag råkade göra för små ska passa den minste till nästa höst, så att de får göra nytta på någon:)
 
Nästa projekt blir att sy om ett udda påslakan vi har så att det kan passa till spjälsäng och vaggan. Efter det ska jag gå lös på nått mycket roligare och sy något av alla nya tyger jag har i skåpet. Att gå runt i en tygaffär är som att släppa in ett barn i en godisbutik. Det finns så mycket fint:D
 
 

Nyårslistan

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
- Nää, det tror jag inte. Förutom att bli gravid med vårt andra barn, det har jag aldrig tidigare gjort;) Och så gotlandsresan då, det blev ju nått nytt. 

Har du några nyårslöften?
- Att smått börja bygga upp kroppen igen efter förlossningen. Två täta graviditeter tar en hel del på en. 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
- Nje inga riktigt nära men C's kusin fick en dotter i sept. 

Vilka länder besökte du?
- Land och land, men Gotland iaf:)

Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?
- Lovas 1-års dag den 28/7. Sen glömmer man såklart inte dagen då vi fick reda på att det fanns ett syskon och när Lova tog sina första steg. 

Största misstaget?
- Inga som helst!

Bästa köpet?
- Ja... jag är ju inte mkt till prylmänniska. Men bästa saken jag fått är absolut symaskinen. Loving it!

Vad spenderade du mest pengar på?
- Mat, barnkläder. 

Gjorde någonting dig riktigt glad?
- Det finns så otroligt mycket!

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2013?
- You - Robin Stjernberg. 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
- Gladare, sen har väl grav.hormoner bidragit till en hel del annat också, men inte ledsen. 

Vad önskar du att du gjort mer?
- Kanske tagit tag i saken och haft barnvakt till Lova tidigare/mer. Så att C och jag kunde ha haft mer ensamtid. 

Favoritprogram på TV?
- Partaj, solsidan och idol. Men känns som att vi mest tittat på barnprogram i år;)

Vad gjorde du på din födelsedag 2013?
- Hade hem min familj + C's familj på fika. Döljde att jag var gravid;)Vecka 38 (37+0)

 
 
(Tidigare har jag hämtat veckoinfon från förra graviditeten men denna vecka är ju ny, därför ser upplägget lite annorlunda ut)

I den här veckan väger barnet drygt 3 kilo, och är omkring 49 cm långt. De allra flesta barn ligger med huvudet nedåt nu. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Nu väger barnet drygt tre kilo. Allt fler känner förvärkar.

Förlossningen är jobbig även för barnet. Men barnet klarar detta väl, och har till exempel lagrat extra näring som det kan använda. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln.

 

Egna tankar:

 

Delmål nr 2 avklarat!:) Så, så skönt att ha kommit så här långt, och längre har jag på känn att det blir. Nu börjar till och med bf-datumet kännas som en möjlighet (även om jag ändå hoppas att den kommer liite tidigare än det).

 

Veckan innan denna kände jag knappt av smärtan i benet men det har dessvärre kommit tillbaka, eller det sitter mer i höften nu. Kanske foglossning? Blir stel i höger sida om jag gått för länge, jätteont gör det inte, men känns absolut.

 

Den lilla borrar och snurrar runt där inne. Ibland klämmer den till en nerv så att man verkligen hoppar högt av smärta, känns verkligen som knivar! C har satt hjärtat i halsgropen både en och två gånger av att jag hoppar till;P

 

 


28/12 -12

Hejsan!

Lördag och med alla helgdagar som varit känns den som en i mängden. Det blev en trevlig jul iallafall med julskinka fem dagar i rad. Haha ja det är inte så konstigt att man nu är regält trött på det. 

Lova och vi har fått så mycket fint, och ja herregud vad leksaker hon har nu ungen! Men ingen är gladare än hon:) Av oss fick hon iallafall pulkan, en tripp trapp stol och en xylofon. 

Så med julen bakom oss och det nya året på intågande plockade jag idag bort alla julsaker. Lika ivrigt som jag vill ha fram allt vill jag sen packa ned det lika snabbt igen;) Antar att det är ett sätt att "boa" inför den nya familjemedlemen. Har haft ett stort inner behov av att ha allt klart och nu kan vi nog kalla det just klart! Och med det i hög tid känns det som, imorgon går vi in i vecka 38. Hehe känns lite fränt, en heeelt ny vecka för min del:) 

Nej nu ska jag och den bökande knodden i magen ge oss in i köket och sätta oss framför symaskinen. Fick en av C i julklapp. Och det är så jäkla kul:D Det kliar som tusan i mina fingrar och det är det första jag tänker på när Lova somnat för kvällen. Än så länge har det blivit en mössa till bebisen, i gult tyg med röda svampar på:) Ja den är SÅ söt, får visa någon dag. Kvällens projekt blir en i samma tyg till Lova. Härligt matchande barn vi ska ha sen;)<3Vyssan lullEn mobilbild gör den inte rättvisa för fem öre men vill ju bara visa så fin den är vaggan:) 

Den är inte bäddad men babynestet slängde jag i. Passade utmärkt! Mobilen satte jag upp på ett egenkomponerat stativ som står fritt på golvet, annars blir det ett sjukt gung på den när man vaggar;) 

Hoppas nu att bebisen inte är så vild att vi kan ha vaggan lääänge. Då bockar vi av ett delmålIdag skulle du ha fötts lilla vän om du var lika otålig som din storasyster. Men än verkar du trivas bra där inne i magen och det är vi så glada för! 

Ju längre du stannar i där inne destu bättre kommer du att må när du föds. Vilket även innebär att vi får komma hem snabbare som mamma vill sååå. 

Nästa delmål är på söndag då vi går in i vecka 38, då räknas det som en "normal" födsel och inte för tidig. Sista delmålet är sen att ta sig förbi nyårsafton och kliva in i år 2014 och januari månad. 

 

MemoriesSöta sockerbiten, tänk att det inte var så länge sen som du var så liten❤️Vecka 37 (36+1)

 
 

Barnet

 

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

 

Vikt 3 kg..

 

Mamma

 

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

 

Pappa/partner

 

Många män kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Fokuseringen kan jämföras med någon som tränar och förbereder sig mentalt inför ett maraton eller någon annan stor fysisk prestation. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Fokusera på sånt du kan göra.

 

Egna tankar:

 
Tänk nu är vi här, vecka 37. Vi får se om det som förra gången slutar här eller om vi får en bebis som kommer i "normal" tid och det hoppas vi ju såklart på. Otroligt spännande iaf! Tänk, den här gången kanske det inte ens börjar med att vattnet går utan med värkar istället. Men blir det samma så hoppas jag bara så innerligt att vi har samma tur att vi är hemma när det händer.
 
Sammandragningarna kommer och går. Värst är det på kvällen, under dagen är det inte fullt lika många. Tycker också att det är svårt att veta hur många sammandragningar som är normalt att ha. Som här om kvällen när jag under ca en timme kom upp i 12 styckna. Då blev jag lite nervös men de försvann när jag väl somnat. Och det är väl huvudsaken, att de avtar.
 
 

19/12 -13

Idag är det exakt 30 dagar kvar till syskonet beräknas dundra in i våra liv<3 Och vi får se om magkänslan visar rätt men det känns som att vi kommer att slå gravidrekord för min del. Nästa torsdag är det redan vecka 36+4 (så långt som vi kom förra gången). Men det känns som att vi får passera det. 2 januari lutar min gissning åt. 

Idag var det även dags för ett besök till barnmorskan. Magen mättes till 34 cm, perfekt mått! Mitt blodtryck låg på 100/65 och minihjärtat slog med 135 slag/minuten. 

Hon kände även hur h*n låg och huvudet var mycket riktigt ned men inte alls fixerat utan istället mycket rörligt och högt upp. Nåväl, bara den stannar med huvudet åt rätt riktning är jag nöjd. 

Nästa besök bokades in till den 2 januari. Så, vi får väl se om jag får gå på den eller ta mig ett besök till förlossningen istället;)Vecka 36 (35+0)

 
 

Barnet

 

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

 

Vikt 2 800 gram.

 

Mamma

 

Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat. Barnet får all sin näring i från dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

 

Egna tankar:

 
Hjälp, det börjar verkligen närma sig nu, kanske, för visst är det rätt osannorligt men är det en punktlig en som kommer på beräknad dag är det ju ett tag kvar. Försöker börja förbereda mig mentalt på att en förlossning är rätt nära. Det är ju så overkligt! Trots att vi varit med om det innan. Tänk att vi kommer få hålla i den där lilla människan som ligger och bökar där inne. Att vi sen ska försöka balansera upp det nya livet med två barn. Gulp! Lite läskigt känns det allt. Men jag hoppas att det faller på naturligt och själv är jag ju inte, C ska ju vara hemma ett bra tag med oss.
 
Men fruktansvärt nyfikna är vi verkligen, vem är det egentligen där inne? Jag gissar på en liten Lova-kopia uteseendemässigt, men totalt motsatta i personlighet.
 
Och den tjöcka mamman lunkar på. Hade det inte varit för mitt högerben som värker så hade jag mått som en prinsessa! Men jag får erkänna att jag börjar känna mig lite 'klar' med att vara gravid, Jag antar att mycket har att göra med att det blev så pass tätt imellan. Men visst njuter jag också, för visst vet jag att jag någon gång kommer att sakna det.
 
 

Lättnad

Nu kan jag lova att jag inte rör mig en cm till (ja Lova är alltid ett undantag), känner mig som en valross som så elegant som det kan bli ligger och päser i soffan (framför ernst som läskar med julmat). Idag har vi haft en bra dag medan pappsen var på jobbet. Kl 10.00 imorse var vi redan på plats i lekrummet på öppna förskolan. Lova sprang runt, åkte rutschkana igen, igen och igen. Men när det mer var intressant att sitta med mamma i soffan gick vi hem och sov. 

Eftermiddan spenderades med lite ärenden på stan. Hade en extra inbokad kontroll på mvc samt lite blodprov som skulle tas. 

I fredags förra veckan var jag nämligen där och en vikarie som mätte magen fick ett alldeles för lågt mått på den. Helgen som var bestod då såklart av massa oro. Men idag fick jag träffa min vanliga barnmorska och när hon mätte fick hon det till att vara två cm mer, vilket då la mig tillbaka på normalkurvan. Sköööönt! Tydligen kan det skilja så mycket beroende på vem som mäter. 

Men hon höll med om att magen sjunkit lite. Oftast innebär det att bebisen sjunkit ned i bäckenet och lägger sig i startposition (vilket inte behöver betyda att det är nära) Blir säkert mer om det vid nästa veckas kontroll.

Så fem dagars oro är över och allt tyder bara på att det är bra där inne i magen. Då mår mami bra:)TransformingHelt otroligt vad kroppen är kapabel till. Odla en helt ny människa liksom:P Här är iaf en överblick på 20 veckors bakande och odlande. Och haha ja det är mig att en härlig svank jag skaffat mig under tiden! Stackars rygg... Vecka 35 (34+3)

 
 

Barnet

 

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

 

Vikt 2 600 gram.


Mamma

 

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.

 

Pappa/partner

 

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig vid förlossningen, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner skriva ner hur hon skulle vilja att förlossningen genomförs. Den lappen kan ni lägga med i förlossningsjournalen. Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Prata igenom detta nu eftersom det inte blir så mycket tid under förlossningen.

 

Egna tankar:


Lite sen uppdatering men bättre sent än aldrig;)
 
Lite småvärk i svanken och en anings förändrade sammandragningar, ja vissa av dom. En del känns som vanligt bara på magen och vissa har även börjat sätta sig som ett stramande band runt ryggen. Men de gör aldrig ont så förvärkar är det nog inte.
 
Bb-väskan står nu packad och klar. Skönt att ha den avbockad så att man endast kan koncentrera sig på Lovas packning när det väl är dags att åka.

Lite pirr i magen har infunnit sig, tänk att vi ska bli tvåbarnsförälldrar. 

 

För drygt 13 månader sedan:D

Plötsligt händer det

 
Haha ja det är riiiktigt svårt att få med den här vilden på bild nu för tiden. Oftast blir det foton på en hand, ett gosedjur, en suddig filur som springer iväg, and so on;) Men här är två färskingbilder på vår goding och det är verkligen pappa upp i dagen, hon är så lik C:) Över 16 månader är hon nu och tänk att hon snart är ett och ett halvt år! 
 
 
 

Vecka 34 (33+1)

 
 

Barnet

 

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

 

Vikt 2 350 gram.

 

Mamma

 

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

 

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

 

Egna tankar:

 
Med en hel del spring på stan i veckan har således sammandragningarna blivit fler. Men jag hoppas att jag snaaart är klar med allt som har med julklappar att göra. Ca tre gånger har jag även kännt av lite starkare sammandragningar, de är precis så som de var de sista veckorna med Lova, de gör inte ont men det går som en obehaglig värmevåg genom kroppen. Får se vad vår bm säger om det på torsdag när jag träffar henne, barnmorskan med Lova hade ju inget svar på varför det kändes så.
 
Men i största lag mår jag väldigt bra. Julstämning börjar infinna sig här hemma trots bristen på snö.
 
 

RSS 2.0