29/4 -12


Fina, fina moster P's familj

Så trött och sliten efter denna underbara dag.

Vädret har ju varit helt perfekt och lilla Amalia kunde inte ha fått ett bättre väder att döpas i. Ja dopet var vi ju på först, var riktigt roligt att träffa den delen av släkten. Vissa hade jag nog inte träffat på.. ja sen jag var 10-11 år? Och sist jag satte min fot i kyrkan var när Max döptes, dvs för 13 år sedan.

Sen åkte vi vidare till mormor & morfar och hälsade på en snabbis, tog ett glas juice och satt vid köksbordet och pratade. Saknar verkligen att kunna spontanbesöka dom. Bara för att säga hej liksom:)

Och sista hållplatsen på karlskogafärden blev hemma hos mamma för att äta mat och hämta hem Maja. Visste även att hon ville klappa på magen så då får man ställa upp:) Känns fortfarande lite konstigt att folk vill klappa en på magen, det är helt ok såklart, bara lite ovant.

Men nu är vi hemma igen och Maja står i fönstret och spanar efter husse (som repar). Kvällens återstående timmar kommer garanterat spenderas i soffan, innehållande tre tröttisar och en pigg bebis.


27/4 -12

Visst följer bebisens sovrutiner med sen efter förlossningen? ;);)

Hon är ju så duktig nu, ligger lugn, som en falukorv på ena sidan magen hela natten(och nåde mig om jag inte ligger lutad åt rätt sida!) Sen kan det ju va jag som sover djuuupt, men jag intalar mig hellre att förstnämnda stämmer.

Men det är en sån mysig tanke när det är lugnt i magen. Att vår lilla bebis ligger och sover eller bara ligger och lyssnar på sina tokiga föräldrar♥


26/4 -12Denna dag har spenderats med att ta kol på dötid. Inge roligt att vara ledig när varken C eller Maja är hemma:( Har just betalat denna månads skörd av räkningar och tittar jag till vänster ser jag att dammsugaren ger mig hungriga blickar. Roligare än så kan man ju ha en regnig torsdag.

Och lite roligare har jag ju haft. Gick igenom trollungens kläder (för typ sjuttioelfte gången) och skrev ned hur mycket vi har i alla storlekar. Risken är ju att man köper ALLT i storlek 50/56 och rätt som det är så sitter det som korvskinn på bebben. Så nej jag konstaterade snabbt att i just den storleken är det så gott som färdighandlat. Strumpor, nån mer pyjamas och en tjockare tröja är det enda som fattas. Och det bör vi ju hinna med på dryga fyra månader;)

Men vad beroendeframkallande det är med bebissaker. Har alltid ögonen öppna efter fynd och inget annat känns roligt att lägga pengarna på. Kom och tänka på igår att det var precis som under min hästgalna tid. Kunde sitta timmar på Hööks hemsida och kolla efter saker till Tryggve, som inte ens var min. Så såhär i efterhand kan jag tycka att det var rätt korkat att jag spenderade hela studiebidraget på en annans häst. Men, det var då. Ultimate hästnörd.

Nu: Trollungenörd!


Fiona & Hope

Ja det finns vissa människor som jag hatar och vissa som jag älskar djupt.

Har alltid varit fängslad av alla slags animal rescue-serier. Satt just och kollade på ett avsnitt där djurpoliserna gick in i ett övergivet hus för att söka efter djur. De hittade två utmärglade valpar, smala men ändå vid liv. Och just när de skulle åka kom en granne och berättade att det fanns en till.

De återvände till huset och hitta mycket riktigt någonting liggandes i en kartong. En tillsynes död valp. Den var bara skinn och ben, kall och stel. Men vid närmare kontroll tyckte man se ett litet andetag.

I ilfart och sirener åkte de till närmaste djursjukhus. Veterinären tog upp valpen men hittade ingen puls. När man försökte sätta en kateter hittade man ingen ven som gav blod. Och man skulle just dödsförklara valpen när en sjukvårdare såg den blinka. Hon levde! Man lyckades efter det sätta dropp och gav andningshjälp. Ett andetag, och ett till.

Dagen efter det stod hon upp brevid veterinären och viftade på svansen. De hade verkligen räddad henne i sista sekund. Ja här satt jag och grät som ett litet barn. Känner en sån otrolig kärlek för de människor som kämpar för djuren. Utan dom hade lilla Hope trodligtvis dött efter någon timme.

Och att sen få se henne med sina nya ägare. Hope och hennes hundkompis sprang vid vattenkanten, tuggade på pinnar, fulla av lycka och liv.

Hittade ingen klipp på just detta men det här klippet är minst lika gripande. Sagan om hur lilla Fiona räddades ur helvetet. Den som inte blir rörd av detta kan inte kalla sig mänsklig.


Vecka 24 (23+0)

Barnet

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.

Mamma

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

Egna tankar:

Ja.. halsbränna har jag ju haft sen länge och har fortfarande så jag har vant mig. Det enda som är lite nytt med min preggokropp är att jag börjar känna i höfterna att nått en vacker dag ska ut. Än är det ingen värk precis, det bara känns i bakgrunden sådär.

Och jag får faktiskt fortsätta på samma spår som alla andra veckor, jag mår överlag väldigt bra! Att vristerna får vackra märken efter strumporna och att tösen stampar takt på urinblåsan, ja det gör mig inget. Jag njuter i fulla muggar och hoppas att detta fortsätter i samma bana!


24/4 -12

Hejsan!

Det var ett tag sen men mycket jobb har gjort att datan har bortprioriterats. Vill ju hellre umgås med min älskade, älskade C och klappa på magen. 

Denna vecka är det dop på söndan som är inplanerat. Min moster P's dotter är den dagens huvudperson. Ska bli riktigt roligt att träffa dom igen. Sist vi var där var i december och då var pluttisen bara några ynka veckor.

Ja tänk att det bara blir året mellan våra små flickor. Då kommer det att vara, näästan lika stor ålderskillnad på dom som det är på P och mig:) Hon är född i feb -88 och jag i juni -89.

Så det är riktigt synd att vi inte bor i samma stad. Klart att man kan hålla god kontakt iallafall, det blir bara lite omständigare;)

Annars visar det sig vad resten av veckan bjuder på! Hm ja, haha en liten uppdatering blev det ju iallafall för nu har jag ingen ro att sitta kvar här.

Tjohej!


Så hääär stor i vecka 23:)


Vecka 23 (22+0)

Barnet

 

Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig.

 

Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn.

 

Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

 

Vikt 600 gram.

 

Mamma

 

Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

 

Stress:

 

Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, så ökar också barnets puls. Det kan du märka genom att barnet kan sparka. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Planera för ledighet i slutet av graviditeten. De allra flesta kvinnor behöver en tid för vila och för att koppla om från arbetslivet inför förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Ta väl hand om dig!

 

Egna tankar:

 

Ja nu börjar jag verkligen känna mig gravid på riktigt. Känner hur alla organ håller andan och backar bak mot ryggraden för att ge plats. Att böja sig framåt är ingen hitt! Men klart att lilla tösen ska ha plats:)

Vår lilla vilda tös förresten, trodde att jag kände många sparkar förr men nu går det inte ens att jämföra. Tycker det är liv mest hela tiden. Cowabangasparkar, kullerbyttor och sprattel. Och när hon vänder på sig hoppar jag verkligen till, det liksom kittlas. Det är då man börjar förstå att hon börjar bli rätt stor. Tänk att hon bara var 9mm första gången som det gjordes ett ultraljud, inte ens en cm:) En liten böna med ytteyttepytte små armar och ben. Rätt fantastiskt!Djungel
Ja jäklar vilken djungel det är med dessa vagnar. Extrasuper edition, mugghållare, trehjulig, duo eller kombi haha ja jag blir tokig på alla moderna finesser. Vill ju bara ha en vanlig hederlig vagn, fyra hjul, inga kruxigheter. Och de modellerna jag fastnat mest för är Emmaljungan, de har många modeller som är, ja vanliga. Som den på bilden, väldigt enkel.

Så ja, antagligen blir det något åt det här hållet. Stilrent med en neutral färg. Begagnad blir det iaf och jag ser verkligen inga fel i det. Bara den är hel och ren vilket de flesta är.

Men kan lugnt se vår bebbe nedbäddad i vagnen och Maja liggandes i korgen där under:) Haha ja vad nöjd hon skulle va där Maja, slippa gå och bara ligga där som den kung hon är;) Kanske tar hon t.o.m med ett tuggben som hon kan vinka lite läskande med inför förbipasserande hundar. Haha ja gud vad jag saknar henne just nu. Stollan.

Mer seriösare vagnspaning blir det iaf till sommaren, än känns det som om det är evigheter kvar. Pust


15/4 -12

Håller mina tummar så hårt att de domnar!!!


Vecka 22 (21+0)

Barnet

 

Ögonlocken täcker hela ögat. Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen.

 

Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln.

 

Vikt 510 gram.

 

Mamma

 

Hormonerna som förändras i din kropp kan göra så att tandköttet svullnar upp och att du har lättare att få karies. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.

 

Bäckenuppluckring:

 

Bäckenuppluckring kallas även symfyseolys eller foglossning. Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär. När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få. Prata med din barnmorska.

 

Egna tankar:

 

Har vid 2-3 tillfällen fått lite smakprov på det här med foglossning, väldigt lätta ilningar. Piece of cake! Det jag dock tycker är besvärligast just nu är att magen blir så spänd på kvällen, skinnet drar och töjer ut sig så gott det går antar jag. Allt för att bana väg för den växande krabaten:)För att vi är bäst7/4 -12

 

Se så gulligt! Finns väl inget sötare än en randig body & slappa jeans på små barn. Älskar den där bekväma och tuffa stilen. Drömoutfiten på vår lilla är en färgglad randig tröja, hängselbyxor & röda gummistövlar, kort och gott!


Åh det är så kul att drömma sig fram en bit i tiden och föreställa sig hur det kommer bli. Visst kommer det att bli mycket jobb men tänk så mycket vi kommer att få tillbaka. Haha ja C och jag sa det här om dagen. Tänk så bra, då kommer vi ha ytterligare en anledning till att åka till djurparker, göra utflykter och allt sånt som vi båda gillar men gör alldeles för lite av nu för tiden. Blir ju mycket roligare att bara åka och grilla korv när vi har ett litet yrväder med oss. Vår lilla flicka!


6/4 -12

Jag ser det snöar jag ser det snöar, det var ju roligt... Äh nej vänta nu, inte fullt så roligt va! Känns som att det kommer mer snö nu än vad det gjort under hela vintern. Nåja, aprilväder i ett nötskal.

Denna långfredags planer står ännu blanka, möjligt att vi går i ide för dagen och underhåller oss med massa filmer. Imorn blir det iallafall påskfirande hemma hos svärisarna. C's bror kommer hem ifrån skåneland så det blir nog mycket att bara umgås. Så passar på nu att önska alla en glad, förhoppningsvis snöfri påsk!... hälsas det även inifrån påskägget;)


Vecka 21 (20+0)

Barnet

 

Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen.

 

Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret.

 

Vikt 420 gram.

 

Mamma

 

Nu börjar en härlig tid. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Humöret brukar vara stabilare och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten har inte börjat än.
Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo. Viktuppgång är individuell. Om du äter näringsriktigt behöver du inte oroa dig för några extra kilon. Ta kontakt med din barnmorska om du behöver kostråd.

 

En del kvinnor blir mer inåtvända och intresset för omvärlden minskar. Detta beror på att  barnet i magen nu upplevs alltmer som individ och dina tankar, fantasier och önskningar allt oftare rör sig kring barnet.

 

Egna tankar:

 

Äntligen vecka 21, känns ju som om det var evigheter sen vi gick in i en ny vecka;)

Och läget är fortsatt lika bra. Hehe och ja humöret är äntligen så att jag känner igen mig själv. Trodde väl aldrig att jag skulle bli normal i början av graviditeten, kände mig som ett ursinnigt skogstroll. Ojjade mig för det framtida barnet som skulle få ha ett troll till mor. Men bättre är det nu alltså;)

Och bebis är lika bufflig och mysig som vanligt. Ibland är jag helt övertygad om att det dansas breakdans där inne (eller så övas det inför framtida dubbelpedalspelande), men nått roligt måste den ju få ha i det trånga mörka boet. -Så det unnar jag dig gånger tusen!

Ååååååh vad jag längtar efter dig!!!!


Vår skatt!Färskaste fotot på vår lilla snutt, i vecka 19+0


RSS 2.0