Vecka 20 (19+0)

Tyvärr ingen kaggebild denna vecka då vi befinner oss på semester :)
 

Barnet

 

Barnet är från huvud till stjärt ungefär lika stort som en honungsmelon. Alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20, sedan ökar skillnaderna.

 

Fostret får nu det vita fosterfettet som ska skydda huden mot fostervattnet.

 

Vikt 350 gram.

 

Mamma

 

Grattis, nu är halva tiden gången! Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Ibland kan naveln puta ut. Det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom barnet koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Nu behöver du också extra järn i kosten. Järn finns i blodpudding, kött, ärtor och bröd. The, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. De flesta gravida brukar rekommenderas tillägg av järntabletter från denna vecka. Hör med din barnmorska.

 

Egna tankar:

 
Ja herregud, vecka 20, halva tiden eller om vi följer Lovas räknesätt mindre än halva tiden. Veckorna fram tills nu har gått så fort, mycket är ju så nytt och mycket händer (ultraljud, första rörelserna och ultraljud igen). Men som förra gången misstänker jag att man nu kommer in i en period där det känns som att tiden kryper fram. Mellan vecka 20 och 30 händer ju inget speciellt och det känns fortfarande för långt kvar för att räkna ned ordentligt som efter vecka 30. Har ett möte inbokat hos min nya barnmorska först i vecka 25, det är i oktober. Men det är väl även under dessa kommande 10 veckor som man kommer må som bäst.
 
 
Ny barnmorska är som sagt ordnat och hon tyckte att jag skulle börja med järntabletter redan nu, 1 kapsel varannan dag. Saken är bara att jag sist (v. 11) hade ett väldigt bra järnvärde (135). Men trots det och trots att jag redan äter multivitamintabletter som innehåller järn tyckte hon att det var lika bra att äta extra. Nåväl, att få ännu bättre värden är väl bara positivt, trots att jag kan tycka att det är lite onödigt innan jag tagit nya prover.
 
 
Och mini tummlar runt som vanligt där inne i kammaren<3 Ibland blir jag nästan förundrad hur tydligt det känns, så trots att mini faktiskt är lugnare än vad Lova var tycker jag att rörelserna känns mer. Starka små barn som sagt;)
 
 
 

Finally friday

Har nyss lagt Lova för kvällen och håller verkligen stenhårt för att hon inte kör en repris av natten som var. Antagligen hade hon ont i munnen av de två tänder som är på g, runt klockan 00 och 02 var hon vaken, pigg! De (miljontals gånger) jag försökte lägga henne sov hon bara runt 30 sekunder och skulle sen upp. Gaaah!

Tur att jag fick sovmorgon till klockan 7 idag iaf, haha! I vanliga fall går vi upp mellan 05.30 och 06.00. Härliga småbarnsliv;)

Men än så länge sover hon så jag passar på att köra igång lite tvätt. På söndag morgon far vi till gotland tillsammans med L's farmor & farfar. Jag har aldrig varit där förut så det ska bli kul att utforska stället och framför allt komma hemifrån några dagar. Men bara bilresan till färjan blir ett äventyr. Lova a.k.a bilhatarn Majgren. Pust, man blir trött i öronen av att bara tänka på det ;D


Vackraste

 
Håller på att skicka in bilder för framkallning och fastnade verkligen på dessa. Här är Lova 7 månader och ja visst är jag partisk men HON ÄR SÅ SÖT! Helt perfekt.
 
 

Syskonen Majgren

 
Hihi ja det är ju oundvikligt att inte jämföra syskonen lite. Mini i vecka 19 och Lova i vecka 20.
 
Och ja, jag tycker att de är så olika. Lova har verkligen rundare huvud, mer uppåt näsa och hennes lilla överbett:) Mini har rakare panna, rakare näsa (må hända att det blir pappas näsa där?) och läpparna, haha ja sicken pussmun!
 
Det är så spännande! Lova är ju liksom the one and only så det känns så märkligt att vi snart har ett till barn, som kanske ser helt annorlunda ut (eller en kopia av sin syster).
 
 

Kvällsnöje

 
Haha ja vem kan hålla sig? L sover och C fiskar, så det finns inget jag hellre skulle göra just nu än att pilla med dessa. Plockade fram det i storlek 50/56 och hehe jag som trodde att det var rätt klent med kläder. Well... Så fel, så fel!
 
8st pyjamasar
14 par byxor
18st tröjor/bodysar
2st mysdräkter
1 fleeceoverall
4 mössor
20 par strumpor
 
Nu är ju drygt 3/4 av allt i storlek 56 vilket ju var för stort för Lova i början, så det är väl därför som det kändes som att vi hade så lite. Men man vet ju aldrig vad det blir för storlek på mini, så in i garderoben får de ändå fara.
 
Men nu har man lite större koll på vad som behöver köpas, inte alls mycket men ändå. Kul:D Fasen det är verkligen som ett beroende det här med barnklädesshopping.
 
 

Rutinultraljud 20/8 -13

Vår lilla mini som ligger och sträcker på sig och smackar med munnen <3
 
 
Allt var så bra med bebisen i magen, alla delar på plats och ett sånt fint hjärta. Mini var hyffsat lugn där inne, sträckte på sig och la händerna framför ansiktet. Men några sparkar bjöds det på och sköterskan kunde känna av dom med dopplern, vilket var mycket ovanligt att känna så här tidigt i graviditeten enligt henne. Haha! Det är starka barn vi gör tydligen, fulla av kraft och liv.
 
Huvud, mage och lårbenet mättes och med de siffrorna kom de fram till att bf är den 19/1 2014, min och Christoffers årsdag:) Med detta datum vet jag ju även äntligen exakt i vilken vecka jag är gravid och förvånadsvärt nog stämmer det med min tidigare gissning. Fortsätter att byta vecka på söndagar.
 
Och tillskillnad från med Lova valde vi att inte ta reda på könet. Så, så spännande!
 
 

Vecka 19 (18+1)

 
 

Barnet

 

Nu syns naglar, hår och ögonbryn.

 

Vikt 280 gram.

 

Mamma

 

Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, men det är olika från kvinna till kvinna. Magen börjar märkas tydligt nu. Kom ihåg att äta rätt och röra på dig. Promenader är jättebra motion. Du vill kanske läsa mer om graviditeter, förlossningar och hur det är att bli mamma. Här på Vårdguiden har vi samlat många artiklar om olika saker som rör graviditeten men det finns också en mängd böcker, tidningar och andra internetsidor om graviditet och förlossning.

 

Egna tankar:

 

Den här veckan som varit har verkligen gått i känslovågornas tecken. Har kännt mig orolig för bebisen i magen trots att jag inte har någon anledning till det. Att Lova varit sjuk har ju också bidragit med sitt, lite sömn och mycket gnäll, men så är det ju. Men nu är det gladare stämning här hemma:) Så när som på de två övre framtänderna som håller på att komma ut.

 

Utöver det är det bara halsbrännan som verkligen gett sig till känna sen sist, men det är absolut inget som jag upplever som jobbigt.

 

Drömde om den lille inatt. Födde utan någon som helst smärta, inte ens en krystvärk behövdes;) Yeah, keep on dreaming right! Annars är det just nu mycket spänning inför rutinultraljudet som vi ska på imorgon. Iiiih:)

 

 

 

Mycket spänning inför rutinultraljudet som vi har imorgon.


Makeover av sängmobil

 
Ja Lovas första gamla mobil som jag aldrig riktigt gillat, råkade man stöta till den under natten när man äntligen lyckats få henne att somna klånkade det till som attans då figurerna är av trä. Denna byttes snabbt ut mot en i tyg från IKEA.
 
Så en impulsiv idé resulterade i en makeover av den och Lova som är noll intresserad av dessa ting överlämnar den till lillebror/lillasyster:)
 
 
Lite bitar av filt, färg, garn, stommen av gamla mobilen, ögon, lim, nål och tråd.
 
Freestylade på figurerna, virade garn om stommen, virkade (haha ja totalt onödigt, men;) snören att hänga upp figurerna i. En gnutta färg, fantasi, tååålamod och tid senare blev den klar! Är riktigt nöjd och hoppas att mini ska uppskatta den i framtiden. En speldosa ska köpas till så att den kan snurra runt och spela en truddelutt.
 
 
 

Längtar och fantiserar om dig❤


Andas ut

Usch, det var ingen dålig feber denna gångs vaccin bjöd på. Natten mellan tisdag och onsdag var hon så varm att hon brändes när hon låg på mig. Hemskt!

Hon hade över 39 grader hela gårdagen och imorse var hon som vanligt igen. Hoppade mot sängaveln som hon brukar på morgonen och pratade glatt. Det är inte mycket som slår att se sitt barn må bra igen!

Nästa vaccin blir tydligen där i januari igen (på minis bf-datum) när hon är 18 månader. Hoppas så att hon för allra första gången då kan slippa febern, alternativt att lilla mini mot alla odds stannar inne i magen lite extra. En alldeles nykläckt bebis plus en så febrig Lova passar inte ihop.

Men;) det är då och nu är det lååångt fram. Det är underbart att ha sin superpigga och glada unge tillbaka igen. Hoppa, krypa, klättra, leka och inte ta det lugnt en endaste stund;)


1-års kontroll

En skål med vindruvor och friidrott på tv, babyvakten ligger slickat mot låret. Tänk att hon ska ha sån otur lilla pluttan, feber den här gången med.

Idag var det dags för 1-års kontroll med tillhörande vaccinspruta. Tänk att en spruta som är så bra kan göra att man mår så dåligt. Men det går såklart över, det brukar hålla i sig i 1 & 1/2 dygn.

Kontrollen om man kan kalla det så gick för övrigt bra. Sedan 10 månaderskontrollen hade hon lagt på sig 900 gram och växt 5 cm. Så lilla 1-åringen på 8,5 kg och 75,5 cm lång.

Så nu blir det ingen bvc förrän den 21 januari. Då får vi antagligen sällskap av lillebror/lillasyster:)


Vardag

Regnkläder börjar stå rätt högt upp på listan åt Lova. Än så länge har vi klarat oss super på ett par överdragsbyxor men en regnig höst känns det nästan som att vi är garanterade. Blir bra för Lova att vingligt stappla runt bland löven och vattenpölar:)

Idag blev det ännu en fixardag. På förmiddan passade jag på att rensa bort alla bebisleksaker, skallror osv, Lova kastar bara ut dom på golvet så får man själv plocka och åter plocka upp. Men de står redo i garderoben för att tas fram nästa år:) Likaså babygymmet och babysittern.

Åh! Jag är så sugen på att plocka fram alla miniminikläder och hänga in i garderoben. MEN jag får påminna mig själv om att det faktiskt är 22 veckor kvar;P Jag tror att jag hinner.

Efter vilan gick vi iallafall till lekparken (iklädda överdragsbyxor;) och sen har jag försökt tvätta vagnen som smidigt nog inte går att "klä av". Skrubba, skrubba, skrubba. Det behövdes VERKLIGEN;)

Nej undrar om man ska ta ut vilddjuret på en till runda i sandlådan. Solen lyser och det har just slutat regna. Mysigt lerigt;)


Vecka 18 (17+0)

 
 

Barnet

 

Barnet är känsligt för ljus, det kan göra olika grimaser, vinka och reagerar på ljud och buffar.

Nu befinner sig hjärnan i ett händelserikt utvecklingsstadium.

 

Vikt 220 gram.

 

Mamma

 

Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska. Bli inte orolig om du tycker att du går upp för lite. En del kvinnor behöver inte gå upp så mycket i vikt för att graviditeten ska utvecklas normalt. Diskutera med din barnmorska.

 

Egna tankar:

 

Ännu en ny vecka:) Sammandragningarna blir någon enstaka per dag, speciellt om jag ligger ned. Gissar att det är för att livmodern ligger så ytligt då, resten av magen flyter ju ut åt sidorna haha!

 

Har ännu ingen aning om hur mycket jag gått upp i vikt. Nästa barnmorskebesök blir någon gång efter rutinultraljudet, då med en ny barnmorska. Den jag hade skulle sluta. Ska bli mysigt att komma igång med de riktiga bm-besöken. Mäta sf-mått och lyssna på lilla hjärtat:)

 

 


Kladdigt med mellanmål

 
Ja haklapp vore väl nått!? Men nu är det så att en viss dam fått för sig att det ska man INTE ha. Haha men det är väl kul att tvätta och Lova älskar som sagt att bada.
 
 

8/8 -13

Vilken regnig dag hörni, iallafall här i stan. Men det unnar vi de bruna gräsmattorna och torra träden.

L och jag tog vår, ja inte helt osannolikt 10:e runda i skoaffärerna idag. Vill hitta ett par skor till henne som ska funka de dagar det är lite för kallt med sandalerna hon har. Men det tycks vara omöjligt! Alla känns för smala, har hon månne ärvt mina breda kalle anka-fötter? Någon dag då L har mer tålamod för skoprovning får vi be om mer hjälp, för hon blir med all sin rätt sååå irriterad på mig när jag knör ned hennes fötter i sko efter sko.

Men ett pack gravidleggins fick iaf följa med den här blivande tjockisen. De är så sköna!! Finns inget mer irriterande än byxkanter som skaver mot bebiskulan.

Nej nu ska jag fortsätta att vila mina sinnen mot Ernst och hans orangeri. Koppar och marmor, väl nått som finns i varje gemene mans hem?;)


Here we go again

Suck, ja inte ska man slippa det denna gången heller. Sammandragningar. Det började kring v18 förra gången och i början av veckan kände jag av det igen. Redan.

Det är egentligen inget jobbigt och man blir inte så påverkad utav det. Det är bara sjukt obehagligt och störande.

Alla gravida har iof sammandragningar redan ifrån start, livmodern övar sig inför de riktiga värkarna men det är inte alla som känner av det. Men jag är tydligen en av dom, med råge.

Nåväl, foglossningen (om det nu var det) är iaf så gott som försvunnen. Och att känna mini tumla runt där inne gör ju sammandragningarna till en fis i rymden. Allt är så värt det!


Regnbågsfiske i Björntjärn 5/8

 

Vecka 17 (16+0)

 

Barnet

 

Vikten har fördubblats de senaste två veckorna. Barnet har koncentrerat sig på att organen ska växa och utvecklas och har hittills varit ganska smal.

 

Nu börjar den samla på sig fett. Fettet behövs för att kunna hålla värmen när barnet kommer ut, men också för att skydda de inre organen.

 

Vikt 170 gram.

 

Mamma

 
Se till att fortsätta äta rätt. Du kan börja svettas mer än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Många gravida blir även täppta i näsan. Du bör undvika nässpray, men koksaltlösning går bra. Det finns som spray och pipetter. Du kan även få mer besvär med flytningar samt få smärtor i ljumskarna. Nu är det dags för ultraljudsundersökning.
 

Egna tankar:

 
Mini lever på där inne och nu börjar man urskilja grövre kroppsdelar när det sparkas, rumpa och fötter:) C fick ju i veckan känna av rörelserna för första gången, gosigt! Jag mår fortsatt bra förutom lite halsbränna, känslovågor som verkligen går upp och ned samt lite, lite hugg i ryggen denna vecka. Men i det stora hela känner jag inte av graviditeten så mycket.
 
 

Balkongbruden

 
Och efter lite bad...
 

Vinterdröm

När jag ändå var inne på vintern. Kan ju inte låta bli att redan titta efter bäddsätt till vaggan och vagnen:) Det finns ju sååå mycket fint! Minns inte hur tidigt jag bäddade klart Lovas vagn haha, det är ju så mysigt:)

Någon utav dessa får det bli någon gång framåt. Lekmer har verkligen ALLT.


Påpälsad

Till mini i vinterkylan. Lurvjacka/byxor. Känner redan nu hur svårt det kommer bli att klä den lilla grodan rätt under årstiden. Blir vi en ny erfarenhet rikare;)


Ett godkväll från mini o mej

Tittar in och säger hej! Idag har Lova och jag spenderat dagen i Mariebergskogen (börjar inte alls bli uttjatat:P) På förmiddan körde vi lekparken och efter vilan blev det stranden en kortis innan mamman smälte bort. Uppskattar verkligen inte värmen lika mycket som gravid.

Igår fick förresten C känna bebisen för första gången :D Alltid lika underbart att dela med sig av den häftiga känslan<3 Trodde inte alls att han skulle kunna känna något så här tidigt. Men mini ligger nog lika ytligt som L gjorde.

Haha kom och tänka på hur jag i slutet skymde magen lite när vi var bland obekanta människor. Hela magen gick i vågor och man såg verkligen tydligt när hon sparkade, trots kläder. Aliensmagen:P

Och ikväll känner jag mig stor. Höh, tji fick jag som trodde att all svullnad försvunnit.


RSS 2.0