Skillnad vecka 25

 
 
Hehe, ok. Med Lova hade jag iallafall nått som man kunde kalla magmuskler, så visst höll det upp allt lite. Nu kan man kanske hitta en pluttig smulmuskel om man letar riktigt noga med förstoringsglas;) Så det är kanske inte så konstigt att den är lägre den här gången. Större är den nog också, känner mig större iaf.
 
Lite roligt att kunna gå tillbaka i arkivet och jämföra iaf:)
 
 

Vecka 25 (24+0)

 
 

Barnet

 

Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. 

 

Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

 

Vikt 800 gram.

 

Mamma

 

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor för kramp i benen.

 

Egna tankar:

 
Ja nu går det verkligen inte att dölja magen längre. Tycker att den är lite lägre än gången med Lova, och sen är huden inte lika spänd som då (vilket är så skönt!) Men kanske är inte det så konstigt:)

 

Än så länge kan jag även tycka att jag har mindre sammandragningar än förra gången, vilket ju också är väääldigt skönt. Under ett dygn har jag väl ca 7-10 st (mer om jag lyfter tungt). Men det kan jag ju bara förbereda mig på att få fler och fler ju längre tiden går. Det kommer jag nog inte undan.

 

 


Ja må den leva!

Hehe ja idag är det 2 år sedan jag stod i ett soligt Sunne och grät av lycka över att äntligen fått körkort:) 

Är så enormt tacksam för det där lilla kortet varje gång som jag sätter mig i bilen och med snart två små barn är det ovärderligt. Och nu är även prövotiden för den borta, jippi! Inte för att jag någonsin planerat att åka dit för något;) 
27/9 -13

Vissa dagar hinner man knappt med någonting, idag är väl en sådan. Ett besök till Lovas tremänning hanns iaf med, lilla Milly 8 dagar gammal:) En sån pluttig liten groda, så söt! Tänk att man glömmer så snabbt hur små de är nyfödingarna. Lillfingernaglarna liksom, så små så att de nästan är obefintliga.
 
Helt ofattbart att vi också har en sån liten om några månader. En liten korv som gnyr, sover och mest hänger med. Det är väl sedan efter 3-4 månader som man önskar att man har 8 armar och 30 h /dygn, två barn som vill ha ens ständiga uppmärksamhet;) Men det är väl bara att jonglera på så gott man kan.
 
Nu sover iaf vår stora korv här hemma och Idol är på intågande. Ett måste trots att jag inte gillar någon nått specieltl i år.
 
 
Och här är Lova nästan lika gammal som sin tremänning, 11 dagar gammal. Lilla sparven<3
 
 

Maja åker taxi

 
Gissar på att mamman tyckte det här var roligast utav allihop;)
 
 

Svårt att inte älska den här godingen
Till den lille garderoben

 
Bodys och byxa fyndades på tradera, 10 kr för de tre. Me like! Mössan är från lindex och blir den som kommer att packas ned i förlossningsväskan när det väl är dags.
 
 
Den gamla serien med tassar på från lindex är en absolut favorit, så gissa om jag blev glad när jag vann byxorna. Resten av samlingen är från när Lova var liten. Och hade inte detta varit i strl 56 hade även dessa fått en given plats i väskan.
 
 

Vecka 24 (23+1)

Barnet

 

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

 

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

 

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

 

Vikt 700 gram.


Mamma

 

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

 

Egna tankar:

 

Ännu en vecka som vi lämnar bakom då jag kännt mig trött, dock inte trött så att jag somnar när som helst och var som helst (som förra veckan;) Jag har varit så¨trött i kroppen, benen och bäckenet. Men det är väl kanske inte så konstigt egentligen, bär man på Lova har man ju över 9 kg extra vikt bara sådär. Mini med tillhörande paket väger väl dryga kilot nu.

 

Och förmiddags blev jag riktigt rädd, tårarna rann rätt gött. Fick helt plötsligt flimmer för bägge ögonen. Ibland kunde jag inte ens läsa vad det stod på telefonen (yepp, klart man tar till google som första livlina) och jag kunde inte fästa blicken. Migrän eller havandeskapsförgiftning stod det. Gulp! Jag har aldrig haft migrän förr och eftersom jag inte hade ont i huvudet kändes det inte som det. Havandeskapsförgiftning då... Tårarna avbröts av en vääldigt trött Lova så¨jag la henne för vila och medan jag bar runt på henne började synen komma tillbaka efter då ca 20 min, Sov en stund med henne och efter det mådde jag som vanligt igen, alltså bra! Pju... Så antagligen är det ingen dum förgiftning. Har inte kännt av det sedan dess. Men läskigt var det och man undrar ju verkligen varför det blev så. I slutet av graviditeten och när bebisen är stor vet jag att den kan klämma till nerver rätt gött och på så sätt framkalla alla möjliga saker, så kanske var det det, trots att vår plutt är rätt liten fortfarande.

 


Så nu längtar jag bara efter att få kolla upp bebisens bostad, alla prover man kan ta. Vill ju erbjuda den lilla människan ett första klassiskt hem. Vet att jag sagt det förr men jag tycker att det är alldeles för långt glapp mellan kontrollerna på mvc, det är snart 15 veckor sedan jag var där sist :/

 

 


En skvätt färg och stuvbit

 
Ja alla vet nog hur dassigt IKEA's allra enklaste skötbord ser ut och jag måste säga att det fick sig ett regält lyft av mini-makeovern. C målade det åt mig (färg och en gravid är ju en dålig kombo) och sen satte jag dit skynket som är av samma tyg som insynsskyddet vi har på balkongen, dvs tåligt mot väta.
 
Tipp topp!
 
 

Peppar peppar ta i trä

Ny energi, gladare förälldrar och gladare barn. De senaste två nätterna har vi fått sova. (Om man ser bort från att hon igår ville upp vid kl 05,20 och vaknar två gånger per natt;) Men inget hysteriskt skrik utan hon har enkelt somnat om på natten. Så vi passar på att njuta när hon nu är inne i en bättre period:)

Och för tillfället sover ärtan. Måste dock väcka henne om några minuter då vi ska till barnrytmiken. Lite dum tid att ha för barn på dryga året, de flesta sover ju runt 12. Men men. Lova blir ju bara glad när man väcker henne. Sova kan man ju inte göra för länge;)

Efter det får vi se om pappsen hunnit måla om skötbordet åt mig. Är i färd med att renovera det. Vi har ju ett vanligt Sniglar från IKEA som nu blir vitt, ett drapperi ska även sättas på så att inte plockälskarn kommer åt alla tuber, servetter och blöjor. Det är oerhört populärt att riva ut så fort tillfälle ges;)Ibland är det jobbigt...

Den här morgonen är vi sjukt slitna. Två nätter i rad har Lova varit vaken runt två timmar och skrikit så att öronen värker. Hon vill inte sova helt enkelt men är själv så trött att ögonen står i kors. 

Hon har ju aldrig sovit bra men dessa nätter sliter man verkligen håret. Det är så jobbigt på alla tänkbara sätt. 

Men 05.50 kvittrade fågeln bredvid i sängen och dagen drog igång. 

Så nej. Det är inte en ny trendig fluga att ha två ica-kassar i ansiktet, det är bara huden under mina ögon. Vecka 23 (22+0)

 
 

Barnet

 

Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig.

 

Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn.

 

Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

 

Vikt 600 gram.

 

Mamma

 

Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

 

Stress:

 

Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, så ökar också barnets puls. Det kan du märka genom att barnet kan sparka. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Planera för ledighet i slutet av graviditeten. De allra flesta kvinnor behöver en tid för vila och för att koppla om från arbetslivet inför förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Ta väl hand om dig!

 

Egna tankar:

 

Ja de är så små!!! Små fossingar, knän, armbågar och nävar som far förbi där inne. Ibland känner man även en liten bula tryckas emot huden, lille rumpen<3 Mini har blivit mer och mer aktiv och sparkar riktigt hårt vissa gånger, tidigare har det mest varit små oskyldiga rörelser. Och jag njuter sååå! Iof är det ju lagomt skönt när det sparkas nedåt och någon stackars nerv torteras ned mot bäckenet. Aj;)

 

Ja stress... Något som jag verkligen försöker hålla mig undan ifrån. Men livet som mamma till en vild 1-åring innebär massor av tillfällen då man sätter hjärtat i halsgropen. (Rulla runt i soffan är ju jääätte kul ju, tills man nästan druttar ned på golvet. Gulp!). När Lova skriker riktigt högt, ja sjukt höga toner, känner jag hur lillen blir lite orolig där inne och sparkar vilt. Men ljud är ju liksom svårt att komma ifrån om man inte vadderar magen med kuddar dvs. Får bara se till själv att inte jäkta upp mig när Lova skriker, det är ju det enda man kan göra. Men visst har jag lite dåligt samvete för mini som inte har det lika lungt där inne som Lova hade det. Livet som lillasyskon antar jag.

 

I veckan har jag annars kännt mig ovanligt matt och energilös, till och från såklart. Tror inte att det har med järnvärdet att göra (hoppas inte iaf), utan det är nog bara en sån där period i graviditeten. Kanske har det även med hösten att göra, när Lova vaknar runt kl 6 är det mörkt som natten. Lite omställning för kroppen och framför allt sinnet såklart. Men ser fram emot lite mer energi.

 

 


Rytmikstart

Lite lekparkshäng


Hela sommaren har vi längtat efter hösten då det innebär att både barnrytmiken och öppna förskolan drar igång igen.

Så igår var det höststart och med endast två bekanta små ansikten var Lova lite blyg i början. Men efter några minuter tog hon för sig av leksakerna och ville inte sitta still;) Det kändes så konstigt att Lova den här omgången var en av de äldre barnen, förra gången var hon verkligen minst. Stora flickan som snaaart, snart går runt själv. Sen hon tog de två första stegen för några dagar sedan har hon blivit otroligt mycket stadigare och tycker att det är så kul att gå, både själv och med vagnen. 

Så fram till slutet av oktober kör vi rytmik fastspikat på schemat varje torsdag:) Längre än så hade nog lilla (stora) magen inte tillåtit iaf;)Viktigt att plocka ut ALLT!

Haha, hur skulle inte lägenheten se ut om vi inte hade hennes rum;)


Hon är på gång

Igår tog Lovisen ett första stapplande steg, sen två. Idag på morgonen drog hon till med tre hela steg och tillslut även fyra.

Duktiga, duktiga Lova! Vecka 22 (21+1)

 
 

Barnet

 

Ögonlocken täcker hela ögat. Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen.

 

Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln.

 

Vikt 510 gram.

 

Mamma

 

Hormonerna som förändras i din kropp kan göra så att tandköttet svullnar upp och att du har lättare att få karies. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.

 

Bäckenuppluckring:

 

Bäckenuppluckringkallas även symfyseolys eller foglossning. Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär. När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få. Prata med din barnmorska.

 

Egna tankar:

 

Inget nytt sen senast direkt. Tar nu mer en järntablett per dag + min vanliga vitamin. Blir intressant att se hur hb-värdet är då i oktober.

 

Längtar så efter att få träffa den lilla där inne, förstår inte hur jag ska kunna stå ut i fyra månader till. Men samtidigt hoppas jag verkligen inte vi ses för tidigt. Vill slippa den där oron som infaller vid en för tidig födsel, både under förlossningen och efteråt.

 

 


Portalen

Ja det är så sjukt fränt:D Min navel har blivit en portal till lille bebisen i magen.

Huden runt naveln är väldigt, VÄLDIGT tunn efter graviditeten med Lova. Så om man håller några fingrar där nu och mini vevar på med armar och ben känner man den, ja nästan som om det inte var någon hud emellan.

Iiih:D

Så nära du är vår vän, bara några ynka millimeter hud bort och sicka små fossingar sen:D

Roligt att den sargade naveln kom till lite glädje tillslut:P
Nytt till barn:en

 
He he, när lillan växer så att tröjorna börjar gapa vid handlederna bli mammsen (i smyg) väldigt glad. Shåååping! Det blev lite baskläder, en jumpsuit (som jag är helt förälskad i, så cool) och en vintermössa. Lära-gå-skorna från Kavat som jag vann på tradera kom även passande idag. Mini blev inte heller utan, totalfastnade för ett sett i vitt med kanter i spets och rosett. Och ja vare sig pojke eller flicka så passar det!
 
Jag är inte den som är den;)
 
 

Gotland - Visby 2013

Äntligen får jag lite tid och ork för en liten sammanfattning av resan. För det första måste jag bara berätta hur otroligt stolt jag är över Lova (ja bilhatarn ni vet). På vägen dit stannade vi en gång och sträckte på benen, ytterst lite gnäll från damen för att vara henne. På hemvägen sov hon strax över två timmar och var sen glad och pigg resten av vägen hem efter en bensträckare. Hon var över all förväntan, vi som bävat oss så.

Och Gotland, sicket sommarställe! Vi hade enormt bra väder. Frukost på balkongen varje morgon och mina fräknar fick nytt liv så här strax innan hösten.

Vi spenderade många timmar fram och tillbaka på kullerstensgatorna. Kika runt i affärer, restaurangbesök och en och en annan glass med havet som utsikt. En dagstur till Fårö blev det där vi möttes av inte så många får men desto fler raukar. Så coola! Vi besökte Lummelundagrottan och turistade bland stadens alla ruiner. Ja vi hann nog med alla "turistmåsten". Kneippbyn med Pippi Långstrumps hus var stängt för säsongen och kanske är det lika bra att vi håller på den tills Lova blir lite äldre och förstår en gnutta mer;)

Natten mellan lördag och söndag kom vi hem till lyan igen. Och visst är det verkligen borta bra men hemma bäst!


Smakbit av Gotland

Utsikt från berget där vi bodde
 
Längst havet i Visby
 
Almedalsparken
 
Ett av många smultronställen
 
 
 
Utflykt till raukarna på Fårö
 
Digerhuvud
 
St. Karins ruin samt nederst St. Clemens
 
 

Vecka 21 (20+1)

 
 

Barnet

 

Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen.

 

Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret.

 

Vikt 420 gram.

 

Mamma

 

Nu börjar en härlig tid. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Humöret brukar vara stabilare och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten har inte börjat än.
Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo. Viktuppgång är individuell. Om du äter näringsriktigt behöver du inte oroa dig för några extra kilon. Ta kontakt med din barnmorska om du behöver kostråd.

 

En del kvinnor blir mer inåtvända och intresset för omvärlden minskar. Detta beror på att  barnet i magen nu upplevs alltmer som individ och dina tankar, fantasier och önskningar allt oftare rör sig kring barnet.

 

Egna tankar:

 

Ja härliga tider! Jag mår så bra och försöker njuta allt jag kan. Inga som helst besvär.

 

Och mini, som börjar bli rätt så stor tummlar på som vanligt <3 Nu kan man även sen ett tag tillbaka se utanpå magen hur det sparkas.

 

 


RSS 2.0