Och så lite vardagLite annan uppdatering än bara massa veckoinlägg;)

Idag har C varit ledig så det blev en mysig familjedag tillsammans med bland annat en promenad till Mariebergskogen. Det är så kul att hitta på saker med Lova nu när hon kan gå. Roligt att låta henne se världen ur en annan synvinkel och med lite mer frihet. 

Men nu sover smulan sedan två timmar tillbaka och vi njuter av lite egentid. Haha ja det gäller att passa på då Lova är inne i en period då hon ALLTID vaknar mellan 22.30-23.30 och somnar inte om förrän hon får sova brevid oss i vår säng. Det blir en aningens jobbigt om man själv inte hunnit lägga sig tills dess;) Och det där med egentid på kvällen kommer ju även få sig en vändning om några veckor då pyret är här. Visst är egentid viktigt men tänk, om några veckor får vi snuffsa bebis igen! På en bebis som jag så innerligt hoppas har en perfekt mage så att kvällarna kan fortsätta vara mysiga. Lovas kolik var vad jag förstod rätt mild men så jobbigt det var. 

Så den här sista tiden ska jag verkligen njuta av mjölk, lök, kolsyrade läsker och allt som jag sen kommer skippa direkt amningen kommer igång. Bebisar med gasiga magar är ingen hitt och att äta det där är inte värt det för fem
öre då det ju bidrar till massa bubbel i pluttmagen. Jag körde det aldrig till 100% med Lova (kan nästan kalla mig läskberoende haha) men nu ska jag ge mig fanken på det. 

Och ja tänk att det endast var 6 månader sedan jag slutade amma Lova:P Snuttfian!Vecka 29 (28+2)

En höstdassig morgonbild
 

Barnet

 

Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Pojkar väger ofta lite mer än flickor.

 

Barnet växer och frodas. Nu är det ungefär lika långt som en vanlig skollinjal, men olika barn är olika långa redan nu. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

 

Vikt 1 400 gram.

 

Mamma

 

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

 

Egna tankar:

 

Ja trots att jag inte är nybörjare så vet jag inte hur förvärkar känns, tror jag... Men har börjat räkna antal sammandragningar per dag så att man kan hålla lite koll. En vanlig lugn dag blir det 5-6 styckna och som när jag här om dagen gick fram och tillbaka till stan blev det en dag med mer än det dubbla antalet. Så hur tråkigt det än är så är det absolut bäst att ta det lugnt.

 

Jag hoppas att det ska bidra till att bebisen vill stanna i magen tills den är redo. Och när jag nu tänker tillbaka var jag ju väldigt aktiv med Lova i magen, cyklade och promenerade till jobbet, möblerade om och lyfte tunga saker in i det absolut sista. Kanske bidrog det till att hon föddes för tidigt. Men det är svårt att hålla tillbaka tyglarna på sig själv när man ju mår bra och vill så mycket. Så vi får se hur min teori stämmer sen.

 

Och nu känns det att bebisen börjar bli stor. Ligger jag ned passas det såklart på att sträcka på sig och revbenen blir ihoptryckta. Inte så mycket sparkar nu utan det är bara rörelserna som känns, men så finns det ju inte så mycket plats för kickar:)

 

Och en liten bild framifrån, blank kalaskula haha.
 
 
 

Vecka 28 (27+2)

Barnet

 

Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna.

 

Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät.

 

Vikt 1 200 gram.

 

Mamma

 

Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig  stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

 

Egna tankar:

 

Ja än snurras det runt väldigt mycket där inne (och yes, nu når vi upp till revbenen;), minns att Lova la sig med huvudet nedåt i vecka 34 och fixerade sig gjorde hon inte förän det var dags att födas. Och med andra barnet brukar båda delarna fördröjas så det är jag inställd på. Även om jag väldigt gärna ser att den lille ligger åt rätt håll iallafall.

 

Och tyngre och tyngre blir det att vara gravid, som så brukar. Foglossning känner jag av rätt regält de gånger jag bär Lova längre stunder (längre än ca 5 min), utöver det känns den inte alls. Men som tur är släpper det snabbt om jag bara vilar en stund. Men det är en ovan och konstig känsla det där, hade ju ingenting förra gången. Lite lättare åderbrock har börjat dyka upp på ena benet, tjohej! Ska höra med min barnmorska om stödstrumpor kanske hjälper, eller iaf förhindrar att mer kommer.

 

Nästan precis tre månader kvar nu eller om vi ska gå enligt "Lova-tid", två månader. Det är riktigt lättande att vi nu har vagnen fixad, det börjar ju kännas som att det är dags att smått börja fixa inför den nya familjemedlemmen. Inte för att det är så mycket kvar iof, lite småsaker som bäddsett till vagn och vagga.

 

Namn börjar också bli aktuellt att fundera på och ännu har vi bara några lösa förslag. Lättare var det ju med Lova då vi visste att det var en flicka:) Någon som har lite namnförslag?

 

 


FullmånebarnHar själv aldrig varit påverkad av fullmånen men vår kära dotter tycks lungt känna av den ökade dragningskraften i atmosfären. 

Man skulle haft en videokamera i taket inatt. Lova snurrade runt som en speedad helikopter i vår säng och kunde verkligen inte sova. Vet inte hur länge hon höll på så, men just då med all garanti i en evighet;)

Så nu Lova är det här kortet förbrukat, inatt förtjänar vi lite skönhetsömn. Vagn - check!Mami glad! 

Idag bockade vi av den största saken på inköpslistan. En svart carena double swing evo 2 2013, (päää långt namn!) står i sin kartong i sovrummet, som ett paket som man ännu inte får öppna;) Men vill inte ha den ståendes i entren tills den är dags att användas och här hemma får den monterad inte plats på nått vettigt ställe. 

Men liggkorgen åker säkerligen upp snart hehe. Puffa till den lilla lilla kudden, bädda och göra fint;) C skakar nog bara på huvudet haha, men det är ju så mysigt! Matar Maja med hundgodis:)

 

Lite Lova

 
Ja det blir ju väldigt mycket bebissnack i bloggen som växer och växer för varje dag. Men vår stora tös gör stora framsteg hon med:)
 
Är vi inomhus går hon nästan hela tiden, lite vinglig men oj som hon tränar balansen. Utomhus går hon ytterst korta sträckor, såklart lite klumpigt med skor, överdragsbyxor och oftast sand som underlag. Sjätte tanden är på g och för drygt två veckor sedan började hon vägra att bli matad med sked. Och det är ju så det ska vara. Så nu mer äter hon själv, med händerna. Kruxet är bara att hon fortfarande är väldigt matkräsen. Skulle hon få välja skulle hon bara leva på välling, smörgås, pannkakor och frukt;) Det är tur att hon äter både skinka och leverpastej som pålägg så att hon får protein. Men man skulle ju gärna vilja få i henne lite grönsaker och fisk. Så det är bara att prova sig fram ytterligare och inte stressa på.
 
 

Höstdag i lekparken

 

Vecka 27 (26+1)

 
 

Barnet

 

Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt.

 

Vikt 1 kg.

 

Mamma

 

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.

 

MVC-besök (25+4):

 

Bebisens hjärtljud, 133 slag/minut

Sf-mått 25 cm

Mitt blodtryck 95/60

 

Egna tankar:

 

I torsdags var vi som sagt på det första "mäta-magen-besöket". Fick träffa vår nya barnmorska som var hur trevlig som helst (mycket bättre än den första!). Fick moderskapsintyget plus lite övriga infopapper, men har ju kvar Lovas gamla mapp som är fullproppad med blad så det blev inte så mycket nytt. Magen mättes och ligger precis på mittkurvan. Hjärtljuden lyssnades på och ja det är ju nått speciellt verkligen, 133 slag per minut slog det lilla kraftverket, alldeles perfekt.

 

Dock var mitt blodtryck väldigt lågt. Ingenting nytt för mig iof, hade väldigt lågt med Lova i magen också. Men hon trodde att det  var därför som jag för några veckor sedan fick flimmer för ögonen. Har man lågt blodtryck kan man nämligen få lite svimmningskänsla om man te.x reser sig för fort. Det är absolut inget farligt att ha för lågt, som gravid är det ju att föredra då för högt är farligt för bebisen. Man ska bara tänka på att resa sig långsamt osv, för sin egna skull.

 

Och i veckan har den lille krabaten verkligen tränat på. Den ligger med fötterna ned och det känns så sjukt konstigt när den sparkar så hårt:P Vissa gånger känns det som att jag måste stanna upp och hålla benen i kors, det känns verkligen som att den håller på att sparka sig ut haha!

 

Inga bristningar än... nästan så att jag vågar hålla tummarna för att klara mig undan dom denna graviditet också. Men blir det så blir det. Halsbrännan kommer och går, mycket beror ju på vad man äter för mat. Kläder förutom mammakläder är verkligen svårt nu och jag börjar känna mig stor. Mysigt men lite otympligt när man ska leka och busa med Lova. Man får börja ge vika för sina begränsningar;)

 

 


100 dagar kvar

Idag är det exakt 100 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum:)

Dagarna går bara snabbare och snabbare. 

För tillfället tar jag en liten paus med Lova som sover vila. Idag ska vi som vanligt till barnrytmiken och efter det blir det snabbt hem för lite lunch för att sen bege oss ut i regnet igen till mvc. Ska bli så mysigt att få höra det lilla hjärtat som tickar på där inne, försöker glömma bort att det även ska tas blodprover idag. Det är inte min kopp med te direkt, trots att jag vid det här laget är rätt van vid nålar. Innan graviditeten med Lova höll jag nästan på att svimma vid åsynen av en nål eller blod. Nu är det bara obehagligt vid själva sticket. 

Dagens planer iaf. Lite kvällsakrobatik <3

 

Vecka 26 (25+0)

 
 

Barnet

 

Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö.

 

Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

 

Vikt 900 gram.

 

Mamma

 

Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt för kroppen att vara i god kondition. Motion ökar konditionen och välbefinnandet. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida. Hör med din barnmorska!

 

Egna tankar:

 

Ja skönt att läsa att den lille redan är van högt ljud där inne för här i hemmet testas röstkapaciteter för fulla muggar;) Syskonet kommer absolut känna igen sin systers röst på utsidan.

 

Nej vardagsmotionen med Lova i sällskap duger gott och väl för mig, man är ju sällan stillasittandes. De senaste dagarna har det stramat rätt gött i ligamenten, man känner så när magen kommer in i växtperioder. Dagar när det är som värst försöker jag verkligen ta det lungt.

 

Skönt att vi nu även är närmare vecka 30 än 20. Försöker verkligen stanna upp och njuta av att vara gravid men längtar bara så efter den stora dagen. Är så nyfiken!

 

 


RSS 2.0