28/3 -12

Har haft en sån härlig dag!

Kom just hem ifrån jobbet och energin börjar sakta dala, men vad gör väl det? C & jag har båda varit lediga under dagen och det uppskattade jag mycket, mycket. Bara vi! Blev en nyttig lunch på donken och efter det hyrde vi hem en film. Perfekt när vårregnet föll ned. Idag blev det den senaste filmen av Twilight och ja den var bra. Inte så mycket action till sambons förtret men destu mer romantik;) Dock blev det en del hålla-handen-för-ögonen-situationer för mig, när Bella skulle få föda och det var blod överallt. Ja det var magstarkt för en gravid kvinna som mig;)

Så nu är det väl bara att snällt vänta på den sista delen av sista filmen. Och inte för att jag är ett Twilight-fan, men man känner sig lite plikttrogen att se den sista när man sett alla andra;)Not.

Lägger in en liten notering till mig själv att det är idag, på onsdagar som jag nu mer byter vecka. Går alltså in i vecka 20 idag. Blir det lite extra långt till vecka nr 21, rent inläggsmässigt;) För en själv har det ingen större betydelse.


Vårat perfekta under

Åh jag känner mig helt salig. Imorse var vi som sagt på rutinultraljudet och det var så roligt att få ser vår alldeles perfekta bebis:) Det gavs en mysig stund av mycket sprattel, gapande, och hickande. Kändes mycket märkligt att både se och känna rörelserna samtidigt.

Allt såg som sagt väldigt bra ut. Vi fick spana in både fingrar, tår, hjärtat & hjärnans alla delar samt diverse kroppsdelar. Och när det gapades som störst fick vi t.o.m se den lilla tungan:):)

Nytt bf-datum fick vi också, så när som på 3 dagar extra. Den 21 augusti 2012.

Tänk, nästa gång vi ses så får vi antagligen hålla dig i vår famn:)


Våreld i vårat fönster


Brandsforkids
"Jag tävlar hos ENDENISE och 300kr att spendera på barnkläder och barnprylar inne hos brands for KIDS."Vecka 20 (19+0)

Barnet

 

Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande.

Mamma

 

Grattis, nu är halva tiden gången! Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Ibland kan naveln puta ut. Det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom barnet koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan.

Egna tankar:

 

Halva tiden, shit ja det har verkligen gått fort. Eller ja samtidigt, som med det mesta så känns det ju som om det var år och dar sen jag gjorde grav. testet. Men nu har vi alltså ca 20 veckor kvar och misstänker såklart att denna period kommer kännas tusen gånger långsammare. Men den som väntar på nått gott:)23/3 -12Ikväll är det bara lilla grodan och jag här hemma. C är på firmafest om man kan kalla det så:) Men här underhålls det så gott som det går med middag, chips och popcorn. Mmmm! Och det drogs just en riktig chick-flick. Finding neverland. Har hört massa gott om den filmen i flera år, ja säkert sen jag gick på högstadiet. Och nu, nu har jag äntligen sett den. Och heeelt i min smak:) Så vacker på alla tänkbara sätt. Så glad att jag nu äntligen sett den!

Och nu väntar vi in big brother. Hm ja att jag fortfarande kollar... Allt gnäll, bråk och barnsligheter börjar verkligen nå sin gräns. Men sen finns ju även de tilfällen som man bara älskar. Ja det är ett knepigt förhållande till den där storebrorn.

(Imorn byter vi till sommardäck, tjoho!)20/3 -12

Så nu är jag här igen:) Helgen som var svischade snabbt förbi. Dåligt väder på lördan gjorde att vi endast tog in Tryggve och gav lite kvalitétstid med morot och ryktning. Duggregn, kyla och lera kändes inte allt för lockande och Maja verkade också va nöjd med det;) Hon gnällde nog som det var redan i stallet.

Söndan flög snabbt förbi den med. Men det var riktigt roligt att få träffa tjejerna igen, mycket har ju hänt sen sist:) Får se till att träffa dom minst en gång till innan pluttis kommer ut.

Och att bero på pluttis så är det idag exakt en vecka kvar till RUL-undersökningen. En fjuttig vecka men samtidigt en evighet som vanligt;) Har suttit och kollat på lite bilder på hur de små liven ser ut runt vecka 20. Och de ser verkligen ut som små riktiga bebisar (om en lite smala). Tänk att bara några milimeter innanför min hand på magen så ligger våran lilla riktiga bebis, som bara ska bakas färdigt förstås.

Ett foster i vecka 20, foto av Lennart Nilsson


Just ja, lite nya detaljer har ju dykt upp på bloggen.
Ett dagsfärskt foto på mig och ett 6 veckor gammalt foto på pluttis:)

 

 


Vecka 19 (18+0)

Barnet


Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet.

Mamma


Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd.

Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan.

Egna tankar:

Åh hehe, mitt hår. Jag älskar det verkligen nu! Även fast jag inte klippt eller färgat det på över ett halvår så har färgen hållt sig och topparna är hela. Så visst stämmer det att man får bättre kvalité på håret. Men det är väl för att kompensera hur håret kommer se ut sen om ytterligare ett halvår;)

För övrigt mås allt lika bra som förut. Upplever att ögonen har blivit bättre efter mitt glajjanvändande. Var förresten och dubbelkollade blodtrycket i förra veckan, bara för att utesluta diverse grav.sjukdomar. Men det var lika lågt och fint! Skönt.

Eller en sak som är ny för denna vecka är de trevliga sammandragningarna. Också det helt normalt men man blev lite paff när kulan blev hård som en sten. Känns märkligt men inte ont.Helg

Maja och jag ska om en två timmar ta vår röda ferreribil och ta en tripp till kga. Ska nämligen träffa mitt gamla tjejgäng imorn i den nämnda staden, har inte träffat dom på evigheter så som det blir när alla 3 nu bor i varsina städer.

Och då Tryggves matte snällt frågade om jag kanske kunde hjälpa henne idag så passar det ju rätt ok. Så en liten tur upp till stallet är det som står på denna dags planering. Blir alltid lika intressant att komma dit.
Småfrön


Jag tävlar om ett valfritt plagg hos Småfrön Barnkläder. Småfrön Barnkläder säljer bebiskläder och barnkläder för barn i åldern 0 till 6 år. I butiken hittar du bl.a. färgglada barnkläder, ekologiska barnskor och bebiskläder för nyfödda. För att komma direkt till tävlingen klickar du HÄR!
Jotex
Rösta på mitt bidrag i Jotex tävling "Designa ett rum"!


Denna är by far den bästa lådan i hemmet. Helt plötsligt har man fått en till hobby, vika & titta på kläder. Så pluttiga så det finns inte♥ Eller ja, tänk att den lilla grodan ska bli så pass stor att den kan bära kläderna. Då känns de helt plötsligt stora som tält;)Frukost på sängenLilla smulan fick sig en överbliven rostad macka. Tog den glatt i munnen och gick raka vägen till sin säng och smaskade. Ja får man aldrig frukost på sängen så får man ta tag i det själv;)


Vecka 18 (17+0)

Barnet

 

Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

 

Mamma

 

Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska. Bli inte orolig om du tycker att du går upp för lite. En del kvinnor behöver inte gå upp så mycket i vikt för att graviditeten ska utvecklas normalt. Diskutera med din barnmorska.Egna tankar:

 

Denna vecka har det slagit mig mer än någonsin, vi ska faktiskt få barn! I början var det så svårt att förstå, jag bara väntade på att någon skulle väcka mig och allt skulle visa sig vara en dröm. Men nu börjar allt blir mer och mer påtagligt. Den allt mer större kulan till mage med den lilla grodan där inuti och alla pluttiga bebiskläder i byrålådan i hallen.

Tänk att vi en dag ska få snosa den där lilla sparven i håret, sitta helt hypnotiserade med en hand knuten runt våra fingrar och bara drunkna i de vackraste ögon som finns.

Åh hehe, blir helt tårögd. Finns verkligen ingenting som kan beskriva hur mycket jag längtar.8/3 -12

Idag mås det lite bättre, inte i morse men nu:) Pratade med min BM imorse och hon rådde mig att gå till en optiker, synen kan nämligen bli sämre under en graviditet och då får man lätt spänningshuvudvärk. Värden och tryck tyckte hon inte var nödvändigt att kolla då de var på topp sist vi kollade. Så, ja glasögonen plockades ur handsfacket på bilen och pryder nu näsan alla vakna timmar. Jag vet verkligen att jag borde ha på mig dom jämt, men de har liksom fått ligga kvar i bilen när det åkts klart. Jag klarar mig ju bra utan dom, tyckte jag. Förutom när det ska beställas mat på te.x McDonalds. Inte en chans att jag ser vad det står på menyerna;)

Så förhoppningsvis kan detta få ögonen att slappna av. Ger det en chans på några dagar så får vi se.7/3 -12

Pust! Äntlligen hemma ifrån stan, var dit och fixade födelsedagspresent till C's farfar som fyller idag. Så dit blir det även att åka lite senare. Men nu ska jag bara se till att vila. Har en huvudvärk som långsamt tar knäcken på mig. Har haft lättare/molande värk i snart en vecka. Antagligen är det någon slags förkylning men bad min BM att ringa upp för säkerhetskull. Inga roligt om det nu är värdena som är dåliga.

Lilla skrutt verkar iaf må bra. Livlig som attan:) Nu börjar h*n ta i så hårt att det börjar synas utanpå magen. Någon annan än jag skulle säkert inte se det då det bara syns yttepyttelite. Men rätt fränt!

Satt lite tidigare idag och skrev en lista med massa namnförslag. C & jag försöker brainstorma varje kväll innan vi går och lägger oss, så en liten lista har det allt vuxit till sig. Sen ska man ju bara komma överens;)
Frågade personen som faktiskt ska bära namnet vilket den gillade bäst. Fick dock ingen klarhet då jag fick en fin liten kick vid varje namnförslag. Nåväl, vi får klura vidare;)Väntar på husse


Vecka 17 (16+0)

Barnet

 

Vikten har fördubblats de senaste två veckorna. Barnet har koncentrerat sig på att organen ska växa och utvecklas och har hittills varit ganska smal.

 

Nu börjar den samla på sig fett. Fettet behövs för att kunna hålla värmen när barnet kommer ut, men också för att skydda de inre organen.

 

Vikt 170 gram.

 

Mamma

 

Se till att fortsätta äta rätt. Du kan börja svettas mer än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Många gravida blir även täppta i näsan. Du bör undvika nässpray, men koksaltlösning går bra. Det finns som spray och pipetter. Du kan även få mer besvär med flytningar samt få smärtor i ljumskarna. Nu är det dags för ultraljudsundersökning.

Egna tankar:

 

Nope, rutinultraljudet dröjer än. Vi ska inte dit förens i vecka 20 och just nu känns det som en evighet dit, samtidigt som vi faktiskt behöver den betänketiden. Vi har nämligen inte bestämt oss för om vi vill veta vad det är för kön, om vi får den frågan. Finns ju fördelar med båda. Men förhoppningsvis vet vi vad vi vill då.

 

Annars är allt som vanligt, som veckan innan. Bebis sparkar till (vaknar) varje gång som jag sätter mig ned och tar det lugnt. Klart att det är skönast att vaggas fram och tillbaka när mamma traskar runt:) Än sålänge är det bara jag som känner men antagligen dröjer det inte länge innan jag får ge plats åt C's hand på magen:) Mysigt!

 

 

 


RSS 2.0