HEJ lilla vän :)


Hej lilla vän

 
 
Tittar igenom lite gamla bilder på datorn och fann denna.
Det känns som att det var evigheter sen vi var på ett ultraljud, vecka 18.
Den här bilden är dock ifrån vecka 12-13 tror jag och bebis vinkar så fint till mamma och pappa.
:)
 
 
Tänk att den var så liten då, ca 6 cm.
Rätt ofattbart när man känner klumpen buffa runt nu
Och antagligen ännu mer ofattbart när vi får hålla henne i våra armar.
 
 

Besvär, besvärligt

Imorn när jag vaknar kommer jag nog vara över 2 meter lång. Ja med sån här växtvärk kan det inte bli nått annat.

Kommer ihåg när minimikaela 7-8 år kände samma värk och hoppade av lycka. Kunde riktigt ligga och känna efter på kvällarna. -ja visst tusan värker det om en så en smula i benen. Nu ska jag äntligen bli lång!

Liknande värk nu men med en heeelt annan anledning. Enligt förträffliga google är det inte ovanligt i slutet av graviditeten. Riktigt irriterande är det iallafall. Kanske ser jag ett sammanband mellan det, mina fötter som tycker det är lattjo att svullna upp och ett par prydliga åderbråck som generat börjar krypa fram.

Men vi får se då, antingen den mer vettiga förklaringen eller att jag imorgon får bära mina jeans som trekvartsshorts.

Hårt arbetande ben

Tydligen


Vecka 37 (36 + 0)

Barnet

 

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

 

Vikt 3 kg..

 

Mamma

 

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

 

Pappa/partner

 

Många män kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Fokuseringen kan jämföras med någon som tränar och förbereder sig mentalt inför ett maraton eller någon annan stor fysisk prestation. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Fokusera på sånt du kan göra.

 

Egna tankar:

 

Få svårt att sova stod det, ja det är väl nått som jag känner igen. Inatt var väl den värsta, höfterna värkte, svanken ömmade och benen pirrade. Då är man iallafall rätt glad över att man inte behöver gå upp på morgonen.

 

Annars är allt rätt bra, molvärk och sånt är inget som jag är direkt överraskad av. Kan även tycka att sammandragningarna känns lite mer men det är väl inte heller så konstigt. Mycket ska ju förbereda sig för den stora dagen :)

 

 


21/7 -12

Idag är det exakt en månad (30 dagar) kvar tills bebis är beräknad att komma.

 

Hihi gruvade mig lite över det inatt då hon med all sin kraft pressade upp den lilla rumpan mot mina revben och samtidigt borrade sig ned med huvudet, aj vad hon är stark. Hur ska det då inte kännas de allra sista dagarna? Haha.

 

Mvc-besöket gick förresten bra. Hon låg rätt med huvudet men rörligt, vilket jag ju känner;) Bm sammanfattade allt och skrev upp lite punkter som kan va bra för förlossningspersonalen att veta. Typ som att de inte ska slänga fram moderkakan framför näsan på C, då ligger han garanterat som en planka på golvet eller bjussar bm på en pizza ;P

 

Iom detta gick även vår bm på semester, och ja vi hoppas ju såklart att vi inte behöver träffa henne förrän på efterkontrollen. 4/9 är nästa besöktillfälle med henne igen. Och den tiden hoppas jag ju veeerkligen att vi slipper gå på.

 

Gårdagens tjöckis


19/7 -12

Har du inte skrivit någonting? Hm;) ja med lite bakläxa av C är det nog dags att uppdatera lite. Fylla ut lite mellan varje veckoinlägg om graviditeten;)

 

Idag har det ju faktiskt varit en riktigt najsig dag. Mamma och mormor kom på besök och vi har nog flängt runt tillsammans hela dagen. Ikea, bergvik och hööks hanns med. Samt en liten fika här hemma på sofflocket.

 

Fick ett jättefint bäddsett och lite kläder till pärlan:) 5 st bäddsett har vi nu totalt och jag är störtkär i vart enda ett. Längtar så tills vi får bädda om med ett nytt i den lilla sängen:P tänk om man kunde känna så om sin egna säng?

 

Tillbaka.

 

Yes, superkul att träffa tanterna igen. Och nu saknar jag min gamla familj mer än någonsin. Tycker alltid att det är lika jobbigt när de ska åka hem. Och min lilla Maja följde även med till kga, vilket gjorde det extra smärtsamt. Där får hon iallafall vara tills bebis har kommit. Sen hoppas jag att hon vill följa med på ett besök hit. Åh min lilla hund vad jag saknar dig redan:)!!

 

Ytterst overklig tanke egentligen, att nästa gång jag ser maja så kommer vår bebis vara här hemma. Overkligt som sagt:)

 

 


Vecka 36 (35 + 0)

Barnet

 

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

 

Vikt 2 800 gram.

 

Mamma

 

Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat. Barnet får all sin näring i från dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

 

Egna tankar:

 

Hihi ja visst svarar hon tillbaka när man buffar lite på henne, så har det ju varit hela tiden. Men sen om det är en omedveten reaktion eller medveten handling är ju svårt att svara på. Lustigt är dock att så fort (allt som oftast) Christoffer lägger handen på magen så blir det liv i kistan:) Hon längtar nog efter att få va med sin pappa efter att ha dragits med mig i snart 9 månader :P

 

Känner fortfarande ingen större oro inför förlossningen, eller jo, men inte för min del. Det ända jag kan känna oro över är ju att det ska hända nått med vår älskade pärla. Har hört allt för många skräckhistorier där det funnits brister i läkarnas arbete. Men det bästa man kan göra är nog att lita på sin magkänsla och stå på sig om man tycker att nått är fel.

 

 

 


How wonderful life is when you'r in the world

 
 
Minns så väl när jag hörde den här låten för första gången. Det var den 15 december, vi hade tidigare på morgonen fått reda på att jag hade en skatt i magen, Vi skulle hämta Mazdan ifrån verskstan i kil och jag körde hem och slog på radion. Alla känslor som bara svämmade över. Rent livsfarligt egentligen när man kör bil men jag var så lycklig och försökte smälta allt, tårarna rann och jag skrölade med så gått jag kunde i låten.
 
Lilla älskade skatt!
 

Dutti vovvi

Maja vill visa hur duktig hon är ( okej, matte vill ;) hittade en aktiveringsbräda på hööks rea för någon vecka sen och Maja fattade rätt så snabbt, snabbt för att va 9 år.

 

Ja och balansera godisar på nosen kan hon också. - va de får för sig di där tokiga människorna;)

 


Likadana men olika

 

 

Christoffer och jag hade visst likadana fylla-i-böcker som små. Så kul att titta i och jämföra. Och visst var det skillnad på oss två, så att gissa lillans vikt och längd är rätt svårt. Troligtvis (förhoppningsvis) blir hon inte lika stor som pappsen men sen behöver hon absolut inte va samma fågelunge som jag var. Nått mitt i mellan? Eller vad har längd och vikt för betydelse egentligen, bara bebisen mår bra:)

 

Annars är det mycket bebis just nu. Kompisar, bekanta och icke bekanta (bloggare) får bebisar hela tiden känns det som. Och vi är väl sist på tur.

 

Jag längtar så grymt mycket tills det är vår tur att uppleva den där höjden av lycka. Den där dagen som man aldrig någonsin kommer att glömma.

 

 


Vecka 35 (34 + 0)

Barnet

 

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

 

Vikt 2 600 gram.


Mamma

 

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.

 

Pappa/partner

 

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig vid förlossningen, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner skriva ner hur hon skulle vilja att förlossningen genomförs. Den lappen kan ni lägga med i förlossningsjournalen. Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Prata igenom detta nu eftersom det inte blir så mycket tid under förlossningen.

 

Egna tankar:

 

Mvc-besöket igår gick bara bra, magen hade visst kommit in i en växtspurt och ligger nu lite över medel. Så dä så alla som tycker att magen är liten;) För det är folk väldigt snabba med att kommentera, inte för att det rör mig så mycket i ryggen då jag ju själv vet att den är perfekt stor. Vår perfekta bebis!

 

Hjärtljuden var bra och bm fick sig ett regält skratt när hon försökte hitta en bra plats att lyssna på. Vart hon än satte staven så letade bebis upp den och kickade till hårt!

 

Pratade även om mina sammandragningar som har ändrat karaktär den senaste veckan. Har inte märkt av dom tidigare mer än att magen blir hård, men nu får jag liksom som lock för öronen och blir skitvarm. Får smått panik när värmen bara sköljer över kroppen. Och bm hade egentligen inget svar på det. Misstänkte väl att det hade att göra med mitt låga blodtryck. Typ att trycket höjs vid en sammandragning och att det är därför jag känner den fruktansvärda värmen. Men, sålänge jag inte har ont, vilket jag ju inte har, så avvaktar vi.

 

Nästa besök blir redan i nästa vecka och då har vi kommit till milstolpen att sammanställa graviditeten. Minns så väl första gången vi var på undersökning och snart har vi avverkat alla besöken. Sjukt:P

 

 


Photoshoot - sepia

 
Har väl insett att jag inte kommer att se ut så här för alltid, eller rättare sagt, denna graviditet kommer jag ju aldrig få uppleva igen. Fixade lite minnen i fotoform och gjorde det bästa jag kunde med en utsträckt arm med systemkamera.
 
Delar med mig av ett litet smakprov, Resten får hamna i ett framtida familjealbum.
 
 

Rätt ofattbart

Se så stor en bebiplutt är i vecka 35!
 
Tänk om man ändå hade röntgensyn och kunde se hur vår älskade ser ut.
Är såå nyfiken!
 
 

8/7 -12

 
Gillar dagar som denna!
 
Även fast jag verkligen försöker att njuta av varenda dag så gillar jag de dagar som susar förbi. Iallafall just nu:) Frågar man mig om två månader igen så får man garanterat ett annat svar, -stoppa tiden, allt går för fort!!!
 
Imorgonbitti väntas det ett besök till barnmorskan igen och den här gången ska jag ta alla blodprover själv. Ja inte själv som att jag ska sticka och mosa runt med nålen på mig själv, Christoffer min tappra blod-provs-stöd-kamrat jobbar. Men är hur säker som helst på att det kommer att gå kanoners! Har planerat in en belöning efteråt, glaaasss! Ja trots det att klockan bara kommer att vara strax efter halv 10 på morgonen;)
 
 

Hjärtan i överflöd

 
Gjorde iordning de återstående hjärtana här om dagen, vet ännu inte vad jag tycker. Skönt att 'fylla upp' den tråkiga vita väggen men kanske blev det för mycket? Nåväl, har ingen brådska till att bestämma mig precis.
 
(De mörka hjärtana är inte svarta som det kanske ser ut som, i verkligheten är de vinröda)
 
Som bilden avslöjar är även de första blöjpaketen inhandlade. Kändes mycket märkligt att lägga upp dom på varubandet, nästan lite högtidligt haha:P Gissar på att vi har andra känslor för dom inköpen om några månader;)
 
Och just ja, igår fick vi även en babysitter i vår ägo, Svart och enkel, dvs inget som jag slösar tid och visar bild på;) Sen får vi se om den kommer att uppskattas eller ej.
 
 

Sååå söööta :)

 

”Jag tävlar hos ENDENISE om en valfri Zoo väska. I samarbete med brands for kids


Bilduppdatering/sentimentalt snack

 
Slänger in lite av de nyaste bilderna från instagram. (Den är för j*vla smidig den där telefonen)
 
Vi har haft ett sånt fint väder nu de senaste dagarna och Karlstad har verkligen visat upp sin 'solsida' nu när Putte i parken har dragit igång. Det var så vackert när jag gick hem ifrån jobbet nu ikväll (se nedersta bilder;), mellan alla gamla byggnader måste det ha varit en 30 grader och klockan var strax runt 19.00.
 
När jag gick min vanliga väg längst älven och kände hur bebis buttade med hälarna fick jag tacka mina solglasögon som täckte de tårar som kom, Minns så väl att jag gick exakt den sträckan på kullerstensvägen och såg ut över vattnet dagen innan våra liv skulle förändras totalt, av ett litet test. Minns hur pirrig jag var i magen, testet som låg i väskan, känslan av en enorm spänning och vetskapen om att det skulle hålla i sig tills jag morgonen efter skulle få det svart på vitt.
 
Tänk att  jag ca 8 månader senare skulle gå på samma stenar med magen ut i vädret.
 
Och tänk den dag då jag i en vagn, får rulla vårat barn på samma utslitna väg.
 
Rätt fantastiskt hur livet kan ta en sån vändning, och jag skulle inte vilja ändra det för allt guld i världen!
 
 

Vecka 34 (33 + 0)

Barnet

 

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

 

Vikt 2 350 gram.

 

Mamma

 

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

 

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

 

Egna tankar:

 

Ja inte så mycket nytt för denna vecka. Känner små fossingar som spjärnar mot revbenen dagligen, så antagligen innebär det att hon ligger fortsatt rätt.

 

Nu har vi även börjat seriöst med att göra iordning bb-väskorna. Skötväskan med bebis kläder & prylar är klar och vår väska är i princip tom, Inte så mycket som kan packas ned så här lång tid i förtid. Eller ja, så här lång tid? Det behöver det ju inte vara. Kommer hon lika tidigt som jag gjorde så är det bara fyra veckor kvar.

 

 


RSS 2.0