Vecka 39 (38+0)

 
 
Barnet väger omkring 3,2 kilo och är ungefär 50 cm långt. Det fyller ut hela magen och är ganska tungt. Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över.
 

Man behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första barnet kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att man förlorar både en och två nätters sömn.

 

Barnet är nu förberett för sin födelse. Det har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom att det har fått moderns antikroppar. De kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna.

 

Barnets hjärna väger cirka 400 gram. Den utvecklas hela tiden och kommer inte vara helt färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.

 

Egna tankar:

 

Oj oj oj, trots att det är drygt två veckor kvar känns det redan som att vi går på övertid haha. Dagarna går så långsamt och ja tänk om vi t.om får gå över tiden. Här i Karlstad har man tre veckors övertid innan man sätter igång förlossningen. Det skulle för oss innebära att vi når 8-9 februari! Hehe nej dröjer gör det säkert men så mycket över tror jag verkligen inte att vi behöver gå.

 

Så ja det är väl ingen hemlighet att jag längtar tills vi får ut vår bebis. Den här veckan har liknat de allra första graviditetsveckorna, förutom den stooora magen då. Jag har kännt mig känslig, lite smått illamående och lite energilös. Men nu kan man väl verkligen räknas som höggravid så det är väl inte så konstigt att man blir lite konstig. Underbart nog har Lova fortfarande inte vänt tillbaka dygnet riktigt efter alla sena kvällar under jul och nyår, så det har blivit flera mornar med sovmorgon. Välbehövligt!

 

I torsdags var jag hos barnmorskan igen och vår lilla buse ligger fortfarande väldigt högt upp och mycket rörligt. Huvudet låg helt ovanför bäckenet och jag fick känna efter själv hur lätt det var att flytta på. Hm, och ja visst är det inte helt ovanligt för en omföderska, bäckenet är oftast rymligare andra gången så att huvudet helt enkelt har för gott om plats för att 'fastna'. Men det skulle kännas sååå skönt om den ville lägga sig till rätta, Skulle vattnet gå nu när den ligger så högt upp blir det mest sannolikt ambulansfärd in till sjukhuset. Står man upp/sitter upp kan nämligen navelsträngen hamna i kläm mellan huvudet och bäckenet när bebisen sjunker ned av vattenavgången, och det vill man inte!

 

Så antingen får du lägga dig till rätta älskade vän eller så ber jag till högre makter att förlossningen startar med värkar. Nervpirrande detta!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0