Vecka 19 (18+0)

Barnet


Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet.

Mamma


Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd.

Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan.

Egna tankar:

Åh hehe, mitt hår. Jag älskar det verkligen nu! Även fast jag inte klippt eller färgat det på över ett halvår så har färgen hållt sig och topparna är hela. Så visst stämmer det att man får bättre kvalité på håret. Men det är väl för att kompensera hur håret kommer se ut sen om ytterligare ett halvår;)

För övrigt mås allt lika bra som förut. Upplever att ögonen har blivit bättre efter mitt glajjanvändande. Var förresten och dubbelkollade blodtrycket i förra veckan, bara för att utesluta diverse grav.sjukdomar. Men det var lika lågt och fint! Skönt.

Eller en sak som är ny för denna vecka är de trevliga sammandragningarna. Också det helt normalt men man blev lite paff när kulan blev hård som en sten. Känns märkligt men inte ont.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0