Vecka 31 (30+0)

Barnet

 

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt från huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet kan ha lagt sig tillrätta med huvudet nedåt men det är inte säkert. För förstföderskor fixeras den delen av fostret som kommer först i bäckeningången ofta tidigare än för dem som fött barn tidigare. Hos de sistnämnda kan föregående fosterdel vara rörligt ända tills förlossningen startar.

 

Vikt 1 800 gram.

 

Mamma

 

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

 

Egna tankar:

 

Sist vi var hos bm kände vi alla tre att hon låg i säte, kände huvudet mellan mina revben. Och jag vet att det inte är nått att vara orolig för, än. Men det ska endå blir otroligt skönt när hon väl har lagt sig rätt med huvudet, vilket hon förhoppningsvis gör.

Och att bebisen är så stor i denna vecka? Hur kan en 40 centimeters bebis få plats i den här magen? Hon måste ju ligga ihopkrypen till en boll där inne:) Men visst känns det att det inte är en 9mm bebis vi snackar om längre. Jäklar vad det känns när hon buttar och försöker möblera om mina revben:P Får nästan hålla andan. Och haha ja stark är hon, trycker ut min stackars hud så gott hon kan. Christoffer blir nästan lite rädd när han håller handen på magen nu för tiden;D " - Den där kommer ju inte stanna kvar länge, hon kommer ju sparka sig ut innan det är dags. " Man får sig verkligen någonting att le åt iallafall:)

Nytt för denna vecka är att jag börjar få ont i svanken/skinkorna (antagligen bäckenet då) när jag går för länge. Hjälps enkelt med lite vila. Så det är väl bara att inse att man inte är smidig som en geopard längre.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0